Spring naar content
Volledige beschrijving geselecteerd orgel
Vellereilles-Lez-Brayeux, België (Hainaut) - Basilique Bonne-Espérance
Gemeente: Binche
Streek:Wallonie
Website: http://www.basilique-bonne-esperance.be/
http://www.college-bonne-esperance.be/

Beschrijving nr.: 2055812.

Gebouwd door: Pierre François Van Peteghem (1768)
Het orgel bevat ouder materiaal: Orgelkas uit 1784 van Adrien Rochet

JaarOrgelbouwerOpusActiviteit
1768 Pierre François Van Peteghem  nieuwbouw
1807 Charles Verbeke  overplaatsing
1865 Désiré Cordier  overplaatsing

  • Het hoofdorgel van de Basilique Bonne-Espérance in Vellereilles-Lez-Brayeux is een bijzonder instrument, dat in 1768 werd gebouwd door Pierre Van Peteghem voor de abdijkerk van de benedictijnenabdij in Affligem. Het werd gebouwd als drieklaviers orgel, zonder pedaal. Grand Orgue en Positif werden gebouwd met een ravallement: de toetsen voor G, A, Bes en B onder C-groot waren aanwezig, Het Echo-klavier begon op f-klein.
  • In 1796 werd het klooster opgeheven. Het orgel is in 1807 verkocht aan de parochie van Tournai (Doornik), waar het geplaatst werd in de kathedraal door Charles Verbeke. Het is overgeplaatst zonder wijzigingen.
  • In 1851 werd een nieuw orgel gebouwd voor de kathedraal van Tournai door de firma Ducroquet. Het oude instrument werd opgeslagen en te koop aangeboden. In 1865 is het verkocht aan de abdijkerk Bonne Espérance in Vellereilles-Lez-Brayeux. Het werd in deze kerk opgebouwd in de orgelkas van Adrien Rochet uit 1784 die hier aanwezig was. Het binnenwerk van dit orgel was tijdens de Franse revolutie verwijderd. Désiré Cordier, orgelmaker in Mons (Bergen) plaatste het orgel over. De kas was eigenlijk te klein voor het orgel. Het ravallement werd daarom niet meer geplaatst, en Cordier plaatste drie nieuwe klavieren met een omvang van 54 toetsen. De windladen bleven wel ongemoeid. Er is in 1865 ook een aangehangen pedaal geplaatst.
  • In 1900 bouwde de firma Schyven een nieuw orgel op het koor van de kerk. Het orgel van Van Peteghem werd hierna niet meer gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog werd het pijpwerk grotendeels uit het orgel gehaald en opgeslagen in de toren van de kerk. Een deel is hierbij verloren gegaan. In 1997 waren er plannen voor een reconstructie van het oorspronkelijke instrument in de kassen van Rochet.
  • De vermelde dispositie is de oorspronkelijke, zoals deze in elk geval tot 1851 heeft bestaan.

Kort overzicht van plaatsen waar het orgel heeft gestaan
1768AffligemAbdijkerk
1807TournaiCathédrale Notre-Dame
1865Vellereilles-Lez-BrayeuxBasilique Bonne-Espérance

Technische gegevens
Aantal registers per werk
- Grand Orgue18
- Positif de Dos12
- Echo7
Totaal aantal stemmen37
ToetstractuurMechanisch
RegistertractuurMechanisch
Windlade(n)Sleepladen

Dispositie
Grand Orgue (GG-AA-f'''): Bourdon 16', Montre 8', Holpijp 8', Gros Nasard 5 1/3', Prestant 4', Flûte 4', Grosse Tierce 3 2/5', Nasard 2 2/3', Doublette 2', Quarte de Nasard 2', Tierce 1 3/5', Cornet 6 rangs, Fourniture, Cymbale, Bombarde 16', Trompette 8', Voix Humaine 8', Clairon 4'.
Positif de Dos (GG-AA-f'''): Bourdon 8', Prestant 4', Flûte 4', Nasard 2 2/3', Doublette 2', Tierce 1 3/5', Cornet 5 rangs, Fourniture, Cymbale, Trompette 8', Cromorne 8', Clairon 4'.
Echo (f°-f'''): Bourdon 8', Prestant 4', Flûte 4', Doublette 2', Cornet, Fourniture, Cromorne 8'.

Literatuur Orgues de Wallonie : Volume 2 : Province du Hainaut : Tome 3 - Arrondissement de Soignies : Tome 4 - Arrondissement de Thuin / Roland Servais, Pierre Decourcelle. - Namur : Ministère de la Région wallone : Direction générale de l'Aménagement du Territoire, du Logement et du Patrimoine, 1997.