Spring naar content
Volledige beschrijving geselecteerd orgel
Foto: Tjalling Roosjen. Datering: 17 November 2010.

Foto: Tjalling Roosjen

Weesp, Nederland (Noord-Holland) - Grote of Laurenskerk
Gemeente: Weesp
Adres: Nieuwstraat 31, 1381 BB, Weesp
Website: https://pgwd.nl/

Beschrijving nr.: 1005655.

Gebouwd door: Builder unknown ()
Afgebroken (1823)


Het oude orgel van de Groote-Kerk te Weesp had nog een aanleg uit de renaissance. Het hoofdwerk was uitgevoerd als een blokwerk met een springlade. In 1823 is het instrument vervangen door een geheel nieuw orgel van Jonathan Bätz.

Technische gegevens
Aantal registers per werk
- Manuaal4 (blokwerk)
- Bovenwerk7
- Rugpositief9
- Pedaalaangehangen
Totaal aantal stemmen20
ToetstractuurMechanisch
RegistertractuurMechanisch
Windlade(n)Sleepladen

Dispositie
Manuaal: Praestant 16' - Spreekt permanent, Octaav 4', Mixtuur VI sterk, Scharp VI sterk.
Bovenwerk: Holpyp 8', Praestant 4', Fluyt 4', Gemshoorn 2', Siflet 2', Trompet 8', Touzyn 8'.
Rugpositief: Praestant 8', Holpyp 8', Octaav 4', Tertiaan 3 1/5', Siflet 1 1/2', Sexquialtra, Mixtuur VI sterk, Scharp VI sterk, Trompet 4'.
Pedaal: Aangehangen.
Speelhulpen: Tramblant.

Overige dispositiegegevens
Hess (1774) Het Orgel in de Groote-Kerk, met drie Hand-Clavieren en een aangehangen Pedaal, heeft 20 stemmen. 5 Blaasbalgen van 6 voeten lang en 5 vt. breed.
Schoon de geluiden in dit Werk zeer fraai zyn, zo word doch het aangenaame daar van weggenomen, dewyl deszelfs Clavieren, van de alleroudste verdeeling zynde, den speeler buiten staat stellen iets van belang daar op te kunnen voor den dag brengen. Ik wensche dat den thans fungeerenden Organist J: H: van Ketel, met der haast mag zien, dat de fraaiste Pypen worden overgebragt op 4 nieuwe windladen, op dat de liefhebbery die zyn Ed. in de konst bezit, daar door meer en meer opgewakkert word, daar ze in tegendeel nu veelmaal door een gebrekkig speeltuig moet verflaauwen.
Literatuur
  • Dispositien der merkwaardigste kerk-orgelen welken in de zeven vereenigde provincien als mede in Duytsland en elders aangetroffen worden (Gouda, 1774) / Joachim Hess. - Facsimile herdruk, verzorgd door Arend Jan Gierveld. - Buren : Frits Knuf, 1980. - (Bibliotheca Organologica ; volume XI).
  • Het 'Hollandse' orgel in de periode van 1670 tot 1730 : Een architectuurhistorische en organologische studie over de orgelbouw in Nederland, met name in de gewesten Holland, Zeeland, Utrecht en Gelderland / A.H. Vlagsma. - Alphen aan den Rijn : Canaletto, 1992.

Foto: Tjalling Roosjen. Datering: 17 November 2010.
Foto: Tjalling Roosjen