Spring naar content
Volledige beschrijving geselecteerd orgel
Bron: Collectie Hans Kriek.

Bron: Collectie Hans Kriek

Wageningen, Nederland (Gelderland) - Sint Janskerk
Gemeente: Wageningen
Adres: Bergstraat 17, 6701 AB, Wageningen
Website: http://www.rkwageningen.nl/

Beschrijving nr.: 1003334.

Gebouwd door: Bernard Pels & Zn. (1950) - opus 262
Het orgel bevat ouder materiaal: pijpwerk uit 1891 van Pereboom & Leijser
Volledig verbouwd (1972)


  • Bernard Pels bouwde in 1949 een nieuw orgel voor de Sint Hippolytuskerk te Delft. Het oude instrument werd ingenomen. Dit was gebouwd in 1891 door Pereboom & Leijser voor de Martinuskerk te Venlo, en stond sinds 1924 in gewijzigde vorm in Delft. Pels gebruikte een groot deel van het Delftse pijpwerk bij de bouw van het nieuwe orgel, voor de Sint Janskerk te Wageningen. Het oude front werd gesloopt. In deze kerk had een orgel gestaan van de gebroeders Gradussen uit 1866, dat in 1925 door Valckx & Van Kouteren ingrijpend was gewijzigd bij de plaatsing in het nieuwe kerkgebouw. In de tweede wereldoorlog werd de kerk echter voor driekwart verwoest, en ook het orgel ging verloren.
  • Op 9 januari 1951 werd in de geheel herbouwde kerk het nieuwe instrument van Pels in gebruik genomen. Het werd bespeeld door Anton Ponten jr., organist van de Heilig Hartkerk te Utrecht, terwijl de koorzang werd begeleid door de heer G. Albers, organist van de kerk. Bij oplevering waren de Mixtuur, Nasard, Flageolet, Terts en Scherp nog niet geplaatst. Dit geschiedde reeds enkele maanden later. Adviseur bij de bouw was dr. P.J. de Bruyn.
  • Rond 1970 verkeerde het orgel in slechte staat. De kerk werd gerestaureerd, en ook de indeling werd gewijzigd. Verschueren werd de opdracht gegeven het orgel aan te passen en in het priesterkoor te plaatsen. Hans van der Harst werd als adviseur aangetrokken. Verschueren gebruikte bij de ombouw grote delen van het bestaande orgel, maar bouwde feitelijk wel een nieuw electro-pneumatisch instrument, dat uiteindelijk in de absis is geplaatst.

Technische gegevens
Aantal registers per werk
- Manuaal I10
- Manuaal II12
- Pedaal7
Totaal aantal stemmen29
ToetstractuurElectrisch
RegistertractuurElectrisch
Windlade(n)Sleepladen

Dispositie
Manuaal I (C-g'''): Bourdon 16', Prestant 8', Fluit 8', Gedekt 8', Octaaf 4', Fluit 4', Octaaf 2', Mixtuur III-IV sterk, Cornet IV sterk, Trompet 8'.
Manuaal II (in zwelkast) (C-g'''): Prestant 8', Salicionaal 8', Vox Caelestis 8', Bourdon 8', Prestant 4', Fluit 4', Nasard 2 2/3', Flageolet 2', Terts 1 3/5', Scherp III sterk, Hobo 8', Klaroen 4'.
Pedaal (C-f'): Violonbas 16', Subbas 16', Kwintbas 10 2/3', Octaafbas 8', Gedekt 8', Koraalbas 4', Bazuin 16'.
Koppelingen: Manuaal I - Manuaal II, Pedaal - Manuaal I, Pedaal - Manuaal II.
Speelhulpen: Tremolo, 1 vrije combinatie, 6 vaste combinaties, Automatisch pianopedaal.

Literatuur
  • Bespeling van het Nieuwe Orgel in de St. Jans' parochiekerk te Wageningen op Dinsdag 9 januari 1951 's avonds 8 uur precies.
  • Orgelnieuws. - In: Sint Gregoriusblad, jaargang 72, nummer 2, februari 1951.
  • De geschiedenis van de orgels in de v.m. St. Hippolytuskerk te Delft (2) / S.J. van Lingen, Aart de Kort. - In: De Orgelvriend, jrg. 38 nr. 1, januari 1996.