Spring naar content
Volledige beschrijving geselecteerd orgel
Venlo - Kerk van de Heilige Martinus

Venlo, Nederland (Limburg (Nederlands)) - Kerk van de Heilige Martinus
Gemeente: Venlo
Adres: Grote Kerkstraat 28, 5911 CH, Venlo
Website: http://www.sintmartinusvenlo.nl/

Beschrijving nr.: 1003328.

Gebouwd door: Pereboom & Leijser (1891)
Verkocht naar Delft (1924)

JaarOrgelbouwerOpusActiviteit
1891 Pereboom & Leijser  nieuwbouw
1924 Ernst Seifert  overplaatsing

  • Op 11 november 1891 werd in de Martinuskerk te Venlo een nieuw orgel in gebruik genomen. De kas was ontworpen door de firma Cuypers & Stolzenberg uit Roermond. Het orgel was gebouwd door Pereboom & Leijser uit Maastricht en kwam in de plaats van een orgel van Andreas Severijn uit 1660, dat in 1889 was gesloopt. Dit orgel was in de loop van de tijd verschillende malen ingrijpend verbouwd en verkeerde in slechte staat. Het orgel van Pereboom & Leijser kon worden aangeschaft dankzij een schenking, maar er was niet genoeg geld om het uit te voeren met een vrij pedaal. Na de inzegening op 11 november 1891 werd een concert gegeven door Peter Gielen uit Maastricht en pater Van den Heuvel uit Sittard.
  • Al in 1924 is een groter nieuw orgel in de kerk gebouwd door Ernst Seifert uit Kevelaer. Het Pereboom-orgel is verkocht aan de Sint-Hippolytuskerk te Delft. Het is verhuisd door Seifert. Bij deze verhuizing is het instrument wel veranderd. De tractuur werd deels pneumatisch, de dispositie werd gewijzigd en verduitst en tenslotte is een zelfstandig pedaal met vier stemmen toegevoegd. Toch zijn er veel onduidelijkheden en er zijn geen afbeeldingen uit de Delftse periode. Volgens een medewerker van Seifert is de Venlose kas geplaatst in de Sankt Nikolauskirche in Geldern-Walbeck. Op de bouwtekeningen voor de Delftse kerk staat al een ontwerp voor de orgelkas. Verder zijn de registerbenamingen Duits, terwijl Pereboom & Leijser altijd Franse benamingen gebruikten. In 1949 is het instrument in Delft gesloopt en vervangen door een groot nieuw orgel van Pels. Pels bouwde met behulp van de resten van het Pereboom-orgel een nieuw instrument voor de Sint Janskerk te Wageningen.
  • Wout van Kuilenburg toont in zijn artikel in maart 1996 aan dat het orgel met de oorspronkelijke kas is overgeplaatst naar Delft. Pas na de plaatsing in Wageningen is de kas vernietigd. Het orgel dat in Walbeck staat is een ander instrument, afkomstig uit de Kruisherenkapel (Sint Nicolaaskerk) te Venlo, de rectoraatskerk van de Sint Martinus.

Kort overzicht van plaatsen waar het orgel heeft gestaan
1891VenloKerk van de Heilige Martinus
1924DelftSint Hippolytuskerk

Technische gegevens
Aantal registers per werk
- Hoofdwerk12
- Positief7
- Pedaalaangehangen
Totaal aantal stemmen19
ToetstractuurMechanisch
RegistertractuurMechanisch
Windlade(n)Sleepladen
TemperatuurEqual temperament

Dispositie
Hoofdwerk (C-g'''): Montre 16', Bourdon 16', Montre 8', Bourdon 8' (from c°), Flûte Harmonique 8', Viola di Gamba 8', Prestant 4', Flûte 4', Doublette 2', Cornett 5 rangs (discant), Bombarde 16', Trompette 8'.
Positief (in zwelkast) (C-g'''): Montre 8', Bourdon 8', Salicional 8', Voix Céleste 8' (from G), Flûte 4', Trompette 8', Hautbois 8'.
Pedaal (C-d'): Aangehangen.
Koppelingen: Manuaalkoppel.

Overige dispositiegegevens
Verschillende disposities De dispositie luidde in Delft (1924-1949):
Hoofdwerk: Principal 16', Bordun 16', Principal 8', Gedackt 8' (vanaf c), Gamba 8', Octave 4', Flaute 4', Octave 2', Cornett V sterk (discant), Bombarde 16'.
Positief (in zwelkast): Praestant 8', Corno 8', Salicional 8', Voix Céleste 8' (vanaf G), Flöte 4', Trompete 8', Oboe 8'.
Pedaal: Subbass 16', Gedacktbass 16', Violon 16', Flautbass 8'.
Koppelingen: Manuaalkoppel, Pedaal - Hoofdwerk.
Literatuur
  • Venlo - 12 november. - In: De Nieuwe Koerier, 12 november 1891.
  • De geschiedenis van de orgels in de v.m. St. Hippolytuskerk te Delft (1) / S.J. van Lingen, Aart de Kort. - In: De Orgelvriend, jrg. 37 nr. 12, december 1995.
  • Nogmaals: de orgels in de v.m. St. Hippolytuskerk te Delft / Wout van Kuilenburg. - In: De Orgelvriend, jrg. 38 nr. 3, maart 1996.
  • 'Gemaect voor die van Venloo' : Orgels in de Sint-Martinuskerk vanaf 1515 / Rogér van Dijk. - In: Het Orgel, jrg. 93 nr. 1/2, januari/februari 1997.
  • Pereboom & Leijser : Orgelmakers te Maastricht - Facteurs d'Orgue à Maastricht / Frans Jespers, Henk van Loo, Ton Reijnaerdts. - Maastricht : Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg, 1998.
Links http://www.sintmartinusvenlo.nl/geschiedenisorgel.html