Spring naar content
Volledige beschrijving geselecteerd orgel
Foto: Janco Schout. Datering: 8 November 2003.

Foto: Janco Schout

Dordrecht, Nederland (Zuid-Holland) - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Doorverwezen vanaf: Rotterdam - Vrije Katholieke Sint Franciscuskerk (1926 - 1981)

Gemeente: Dordrecht
Adres: Neptunuslaan 28, 3318 EL, Dordrecht

Beschrijving nr.: 1005251.

Gebouwd door: Gerrit van der Kley en De Munck & Van der Kley (1926)
Afgebroken (2009)

JaarOrgelbouwerOpusActiviteit
1926 Gerrit van der Kley  nieuwbouw
1926 De Munck & Van der Kley  nieuwbouw
1981 Volunteers  overplaatsing
1981 Van den Heuvel Orgelbouw  restauratie

  • In 1926 bouwde de firma De Munck & Van der Kley een orgel voor de Vrije Katholieke Sint Franciscuskerk aan de Tidemanstraat, hoek Rauwenhoffplein in Rotterdam. Het front werd ontworpen door Hooykaas & Lockhorst, de architecten die ook het kerkgebouw hadden ontworpen. Het orgel had negen registers op het manuaal en een transmissie op het pedaal. Bij de bouw is gebruik gemaakt van ouder pijpwerk en een oudere windlade. Op zaterdag 14 augustus 1926 werd het in gebruik genomen. Het inwijdingsconcert werd gegeven door de heer J.T. Schaddelee. Na 1945 is de tractuur geëlectrificeerd.
  • Het kerkgebouw is in 1967 verkocht aan de Gereformeerde Gemeente in Nederland Rotterdam-West. Deze gemeente had geen eigen gebouw, maar maakte sinds de stichting in 1926 gebruik van diverse gehuurde locaties. De kerk werd heringericht met behoud van het ongewijzigde orgel, en werd op 10 mei 1967 in gebruik genomen.
  • Omdat de kerk steeds minder bezoekers kreeg, werd het gebouw gesloten en het orgel verkocht aan de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Dordrecht. Tot 1971 maakte deze gemeente gebruik van de Waalse Kerk. In augustus 1971 namen zij een eigen kerkgebouw in gebruik. Voor de begeleiding van de gemeentezang werd een electronisch Dereux-orgel aangeschaft. Het orgel uit Rotterdam is door gemeenteleden gedemonteerd en overgeplaatst. Er is een nieuwe kas gemaakt, die past bij het kerkgebouw. De kas is ontworpen door enkele gemeenteleden. Alle membranen zijn vernieuwd. Het orgel staat, met uitzondering van de frontpijpen, geheel in een zwelkast. Orgelbouwer Jan van den Heuvel uit Dordrecht intoneerde en stemde het instrument op de nieuwe locatie.
  • Het orgel kreeg in de loop van de tijd mankementen, en men besloot in 2005 om op zoek te gaan naar een ander orgel. In 2007 kon een orgel van Leeflang worden gekocht van de Gereformeerde Kerk in Apeldoorn met twaalf stemmen, twee klavieren en pedaal. Er is daarna met het materiaal van Leeflang aangevuld met pijpwerk uit het oude Van der Kley-orgel een nieuw orgel gebouwd. Het front uit 1981 is daarbij overgenomen.

Kort overzicht van plaatsen waar het orgel heeft gestaan
1926RotterdamVrije Katholieke Sint Franciscuskerk
1967RotterdamGereformeerde Gemeente, Rauwenhoffstraat (Rotterdam-West)
1981DordrechtGereformeerde Gemeente in Nederland

Technische gegevens
Aantal registers per werk
- Manuaal9
- Pedaal1 (0)
Totaal aantal stemmen10 (9)
ToetstractuurElectro-pneumatisch
RegistertractuurElectro-pneumatisch
Windlade(n)Kegelladen

Dispositie
Manuaal: Bourdon 16', Prestant 8', Holpijp 8', Viola 8', Celeste 8', Octaaf 4', Fluit Harmonieck 4', Woudfluit 2', Trompet 8', Tremulant.
Pedaal: Subbas 16' - transmissie.
Koppelingen: Pedaalkoppel.
Speelhulpen: Vaste combinaties (p - mf - f - tutti), Generaalcrescendo, Zweltrede.

Literatuur
  • Nieuwe en Herstelde Orgels : Rotterdam (Vrije Katholieke Kerk, Tidemanstraat). - In: Het Orgel, 23 Jaargang No. 12, September 1926.
  • Orgelbouwnieuws - disposities / A.A. van Helden. - In: De Orgelvriend, jrg. 23 nr. 11, november 1981.
  • Het gaat Uw trouw en waarheid aan : De geschiedenis van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland : Deel 2 / M. Boot [red]. - IJsselmuiden : Gereformeerde Gemeenten in Nederland, 2015.
Overige bronnen
  • Janco Schout

Foto: Janco Schout. Datering: 8 November 2003.
Foto: Janco Schout