Spring naar content
Complete description of the selected organ
Source: Postcard.

Source: Postcard

Spijkenisse, Nederland (Zuid-Holland) - Dorpskerk
Municipal: Nissewaard
Region:Voorne-Putten
Address: Kerkring 1, 3201 CX, Spijkenisse
Website: https://www.pkn-spijkenisse.nl/

Description nr.: 1004870.
Stichting Orgelcentrum card number: GR3246.

Built by: Christian Gottlieb Friedrich Witte (1860)
Demolished (1969)

YearBuilderOpusActivity
1860 Christian Gottlieb Friedrich Witte  new organ
1911 firma A. Standaart  restoration
1935 Gerrit van Leeuwen  rebuild
1957 Valckx & Van Kouteren  restoration and enlargement

  • In 1860 schonk Maria Jacob Repelaer, douairrière van mr. P.H. van de Wall van Puttershoek een orgel aan de Dorpskerk in Spijkenisse. Het was het eerste orgel dat er in deze kerk gebouwd werd. Op 1 juli 1860 is het in gebruik genomen. Het orgel bevatte een knop 'Nihil' en een knop 'Tacet'. Na de oplevering in 1860 werd het instrument niet onderhouden.
  • In 1911 was het dringend aan een revisie toe. De firma Standaart kreeg hier de opdracht voor. Standaart verving een vijftigtal pijpen, die last hadden van tinpest. De Bourdon 16' werd op het pedaal gedisponeerd middels een pneumatische windlade. Tenslotte plaatste Standaart een Voix Céleste op de plek van de Gemshoorn 2' en een tremulant met verstelbare snelheid. Op 4 augustus 1911 nam men het orgel weer in gebruik met een bespeling van dhr. Krijgsman, organist van de Rotterdamse Koninginnekerk.
  • In 1933 demonteerde Van Leeuwen het orgel, in verband met een restauratie van de kerk. Nadat deze was voltooid plaatste men het orgel terug boven de kansel. De oude kas werd vervangen door een open opstelling, ontworpen door de architect Herman van der Kloot-Meyburg. Valckx & Van Kouteren breidde het orgel in 1957 uit met een Contrabas 32', een Bourdon 8' en een Octaaf 4' op het pedaal.
  • Uiteindelijk is het instrument in 1969 gesloopt en vervangen door een nieuw orgel van de hand van de firma Strubbe. Strubbe gebruikte delen van het Spijkenisse-orgel voor een nieuw instrument in Alphen aan den Rijn.

Technical data
Number of stops per division
- Hoofdwerk12
- Bovenwerk5
- Pedaalaangehangen
Total number of stops17
Key actionMechanical
Stop actionMechanical
Windchest(s)Slider chests

Specification
Hoofdwerk (C-f'''): Bourdon 16', Prestant 8', Fluit Travers 8', Roerfluit 8', Octaaf 4', Roerfluit 4', Quint 3', Woudfluit 2', Mixtuur III sterk (bas), Cornet IV sterk (discant), Basson 16', Trompet 8' (B/D).
Bovenwerk (C-f'''): Holfluit 8', Viola 8', Salicet 4', Fluit 4', Gemshoorn 2'.
Pedaal (C-c'): Aangehangen.
Couplers: Manuaalkoppel.
Accessories: Ventiel.

Compound stopComposition
Cornet IV sterk discant (Hoofdwerk) c': 4' - 2 2/3' - 2' - 1 3/5'.
Other specifications
Van 't Kruijs (1885) Het Orgel in de Hervormde Kerk te Spijkenisse, heeft 17 sprekende stemmen, twee klavieren, aangehangen pedaal en is in 1860 door Witte, uit Utrecht, geleverd.
Organist de Heer J.A. van Gent.
Hoofdmanuaal: Prestant 8', Bourdon 16', Fluit Travers 8', Roerfluit 8', Octaaf 4', Roerfluit 4', Quint 3', Woudfluit 2', Mixtuur 3 st., Cornet 4 st., Fagot 16', Trompet 8'.
Bovenmanuaal: Viola 8', Holfluit 8', Salicet 4', Fluit 4', Gemshoorn 2'.
Aangehangen Pedaal.
Stomme Registers: Koppeling, Ventiel.
Literature
  • Verzameling van disposities der verschillende orgels in Nederland, benevens eene korte beschrijving van het Orgel in de Groote Kerk te Rotterdam met afbeelding / M.H. van 't Kruijs. - Rotterdam : Corns. Immig, 1885. - Fotografische herdruk, uitgegeven bij Frits Knuf, Amsterdam in 1972 in de serie Bibliotheca Organologica, volume I.
  • De dorpskerk te Spijkenisse / A. Bijvank. - In: De Orgelvriend, jrg. 20 nr. 5, mei 1978.
  • De orgelmakers Witte : Een bijdrage tot de geschiedschrijving van de orgelbouw in Nederland in de tweede helft van de negentiende eeuw / dr. Teus den Toom. - Heerenveen: Uitgeverij J.J. Groen en Zoon, 1997.

Photo: P. Slikkerveer.
Photo: P. Slikkerveer
Source: Postcard.
Source: Postcard
Source: Boek
Source: Boek "De Orgelmakers Witte"
Source: Boek
Source: Boek "De Orgelmakers Witte"
Source: Postcard.
Source: Postcard